“Maw, van mij hoeft het allemaal niet”

(7-10-2007)Voor het digitale tijdperk moest Vincent Heus, de technische man van Endstra, elke dag de bandjes nakijken op verdachte bewegingen in het kantoor van Endstra. Dit was nadat Vincent camera’s had ingebouwd om zg de dossiers in de gaten te houden. Het was op klaarlichte dag gebeurd. Aad, een medewerker van het kantoor, had nog staan kijken toen Vincent bezig was.Voor de digitalisering moesten de bandjes nog elke dag versneld worden teruggespoeld om te kijken of er weer mensen in het pand waren geweest voor een inkijkoperatie.
 
minidiscs

Daar had Vincent 3500 Euro per kwartaal voor betaald gekregen. Later, na de digitalisering, hoefte de technische man maar 1 keer in de week door de discs heen te spoelen. Dat ging vlotter want de dics begonnen alleen op te nemen wanneer er verdachte bewegingen werden waargenomen.
"Ik was 8 maanden aan het kijken voor ze kwamen" zei Vincent Heus. Hij doelde op de rechercheurs van de inkijkoperatie."Was het niet goedkoper om gewoon de sloten te vervangen?" merkte Koos Plooy scherp op."Dat had Endstra op dat moment nog niet gewild", volgens de techneut.

Hij moest zelfs ook in IJmuiden apparatuur inbouwen. Eerst voor het Restaurant van Seaport IJmuiden omdat ze een personeelslid verdachten van diefstal uit de kassa. Later had Endstra gevraagd "Kun je hier afluisteren? De belastingdienst komt 3 dagen hier." Dat was op het kantoor dus ook op die plek werd apparatuur ingebouwd, tussen een plafond. Daar had Officier Koos Plooy wel een vraag over.

"Wist Haico hiervan?"
Vincent: "Nou nee, niet dat ik weet"
"Was directeur Funke Küpper op de hoogte van het plaatsen van afluister-apparatuur?"
Vincent: "Dat weet ik niet, maar die moet het haast wel geweten hebben, want hij stond erbij toen ik gaten boorde"
"Was het makkelijk te verwijderen?"
Vincent: "Nou nee, want dan moet je het slopen, volgens mij is het nooit weggehaald"

Hij had Willem Endstra later met oordopjes van de Discman in gezien om de opname van een hele dag te beluisteren wat er zoal besproken werd door de belasting-mannen die zijn boeken controleerden.

Ook had Vincent de woning van Holleeder eens ‘gesweeped’. "Willem Holleeder had zo’n koffer die dat automatisch voor je doet. Twee minuutjes werk"
Koos Plooy: "Nou, ik geloof dat u aan wat bijscholing toe bent want voor het vakkundig sweepen van een ruimte ben je in de regel toch zo’n 1 a 2 dagen bezig"
"Nou nee hoor, zei Vincent, je zette die koffer neer, zet hem aan, dan gaat ie zelf zoeken en na een tijdje kun je het rapport uitdraaien, zo gebeurt. Maar ik had al gezegd "Je hebt er niets aan, want op GSM’s reageerde hij weer niet en daar kun je ook mee afluisteren, dus…"

Hij en Holleeder hadden het wel leuk gevonden wat te spelen met de koffer.

Verder wou Koos Plooy nog weten van wie de namen Maike en Sandra toebehoorden die in zijn telefoon gevonden waren. Is dat soms Maike Dijkhuis? En Sandra, is dat soms Sandra den Hartog? (ex Klepper) Deze mensen had Vincent via Holleeder leren kennen en had er ook wat klusjes gedaan, zoals bij Sandra een CV-ketel en ook een cameraatje bij de deur ingebouwd.

Na afloop van de zitting stond Bondtehond als eerste buiten de Bunker na een lange dag, nog voor alle journalisten naar buiten kwamen. Daar stond hij oog in oog met Vincent en vroeg hem: "En, viel het mee?"
De wat schuchtere technicien keek eerst goed om zich heen, en antwoordde toen "Maw, van mij hoeft het allemaal niet" zweeg verder en wandelde via de overkant van de weg rustig achter een camerateam langs het bedrijventerreintje op. De cameramannen stonden wat met hun spullen te klooien. Zouden ze hebben beseft dat de hoofdpersoon van deze Bunker-dag op enkele meters van hen vandaan anoniem wegslenterde ?
 
Bondtehond
 
‘Want dat kost echt geen drol’

(3-10-2007) Bondtehond schrijft: Er waren audio- en videoapparatuur geplaatst in het halletje, de voorkamer en in de achterkamer, aldus Bram Zeegers over het kantoor van Endstra aan de Apollolaan. Endstra was getipt over een inkijkoperatie in zijn kantoor. Dit is in 2001 aan het licht gekomen.Endstra en Klaas Hummel hadden toen de apparatuur ‘gevonden’. Endstra wist dit overigens wel van te voren, want zijn secretaresse Daniëlle had met toestemming van Endstra de sleutel van het kantoor gegeven. De politie had tegen haar gezegd "Als je de sleutel geeft, is dit gunstig voor je man en wordt hij geholpen hogerop te komen", die werkt n.l al bij de politie.

En anders zouden ze het hem moeilijker maken.
 
De secretaresse besprak dit met haar baas, die haar toestemming had gegeven de sleutel te geven. Ze moesten nog lachen toen ze door henzelf opgenomen beelden later terugzagen. De agenten hadden apparatuur geplaatst vlak naast de camera- en afluisterapparatuur van Endstra en deze niet eens opgemerkt. Er was dus dubbel apparatuur geplaatst. Een mannetje van Holleeder had hun eigen spullen geplaatst, geavanceerde apparatuur met mini-discs.Endstra had eens woorden laten vallen dat hij het niet prettig meer vond. Ook heeft hij eens gezegd, we zitten in ‘een compleet Big-Brother Huis’. Willem Holleeder en Endstra liepen ook met ‘dingetjes’, volgens Holleeder, een soort zendertjes die 48 uur konden opnemen, zo klein dat ze bij fouillering zelfs niets vonden, aldus Holleeder. De opnames kwamen op een portable Discman. Ook in de auto was afluister-apparatuur geplaatst. Daar hield Endstra rekening mee.
Hij had de AGS, een beveiligingsbureau dat al eerder gewerkt had met Clinton toen deze in Nederland was, ingeschakeld. Deze controleerde de gepanserde auto’s van Endstra op afluisterapparatuur, het z.g ‘sweepen’. Op een gegeven moment hoorde Endstra zichzelf praten over de autoboxen, dus werd zijn stem ergens heengezonden wat weer opgepikt werd door de autoradio, aldus Bram Zeegers over de gepanserde BMW van Wim Kok waar Endstra nu in reedt. Waarschijnlijk had de overheid die spullen geplaatst. Endstra had ook de gepanserde auto overgenomen die vroeger van Koningin Beatrix was geweest. Daar zat zelfs nog een pakeervergunning bij voor het Binnenhof. De auto’s waren ‘standaard dealer geleverd’ met de afluister-apparatuur er al in, grapte Endstra eens tot Bram Zeegers.
 
Daar had Holleeder wel een vraag over: "Waarom werden die auto’s niet ‘gesweepted’ dan, want dat kost echt geen drol ?" De publieke tribune schoot weer even in de lach, het klonk ook wel komisch. Daar had Bram Zeegers geen antwoord op. De 1e auto was niet gesweeped, de tweede wel. Al met al moet het een paranoïde levensstijl geweest zijn van Endstra en ook voor de zijnen want hen werdt vaker medegedeeld dat hun batterijen uit de telefoons gehaald dienden te worden om afluisteren te voorkomen, iets wat Endstra geleerd scheen te hebben uit CIE-gesprekken.
Dit bericht werd geplaatst in Holleeder Rechtszaak, Willem Holleeder en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s