Sjaak B. terug naar de EBI, Ali A. uit de EBI?

(31-08-2008) In tropische temperaturen werkend, nee, niet in de Dominicaanse republiek en ook niet in Wenen, zijn we klaar met het rechtbankverslag. Nadat we in dit verslag (eerder deze week gepubliceerd) het accent op Sjaak legden, doen we dit vandaag met Ali. Het lijkt er overigens steeds meer op dat de muur die de bekendste kroongetuige van Nederland had opgetrokken om zijn tegenstanders op afstand te houden langzaam begint af te brokkelen. Net als dat ooit met zijn gebit het geval was. Sjaak kreeg woensdag van de rechter te horen dat zijn schorsing niet werd verlengd. Het maatschappelijk belang om Sjaak weer in detentie te houden was groter en belangrijker dan het feit dat Sjaak’s vader ernstig ziek is.

Opmerkelijk in de zaak van hem was zijn opmerking en constatering dat hem wordt verweten een bivakmuts met zijn dna in een kist te hebben achtergelaten, dan wel er een bivakmuts, tesamen met een aantal wapens, is aangetroffen in een kist waar nog steeds niet van duidelijk is of alle procedures wel in acht zijn genomen om de kist veilig te stellen en zodoende geen vingerafdrukken, andere (dna-)sporen daar pas achteraf in terecht zijn gekomen. Lees de kist mogelijkerwijs nadien vervuild zou zijn geraakt met dna- en vingerafdrukken.

Sjaak verklaarde woensdag in de spierwitte bunker, waar je net als in de sneeuwgebieden een zonnebril moet opzetten om geen lasogen te krijgen, nl. dat hij tijdens zijn verhoor werd geconfronteerd met een vuurwapen waar zijn dna op zou hebben gezeten. Tot zover niks aan de hand zou je zeggen. Maar je raadt het al bijna. Er is van alles aan de hand met de dna-sporen van Sjaak, en misschien nog wel veel meer met de bewuste boekenkist.
In een tweede verhoor werd Sjaak verteld dat het dna niet op het vuuwapen maar opeens op de bivakmuts werd aangetroffen. 
Sjaak vroeg n.a.v. deze constatering om het gefilmde verhoor aan de rechter te laten zien om zodoende zijn verklaring kracht bij te zetten en te laten zien dat er dus kennelijk iets opzettelijk is misgegaan met de body fluids van Sjaak.

Voor hem werd deze dag een domper vanwege het intrekken van zijn schorsing en terug naar de gevangenis moest i.p.v. het verder kunnen verzorgen van zijn zieke vader. Het OM heeft van de week tijdens de pro forma van woensdag en vrijdag willen aantonen, met behulp van o.a. kroongetuige La Serpe, dat Ali Akgün verantwoordelijk was en wordt gezien als degene die diverse aanslagen en al dan niet gelukte liquidaties zou hebben georganiseerd. Hij komt ook enigszins over als de ‘financiële man’ die voor het geld zorgde, getuige de verklaringen van La Serpe.

Het motief om Atilla Önder te vermoorden werd volgens Crimesite tijdens de pro forma in de bunker niet duidelijk. Sterker nog, helemaal niet duidelijk. Alles wat in de bunker de revu passeerde neigde eerder naar het onschuldig zijn van Ali v.w.b. die beschuldigingen. Al met al zit Ali al weer 17 maanden vast en de laatste strohalm die het OM nog heeft en koestert is het aanslag-verhaal op Atilla Önder die overigens zelfs in alle toonaarden ontkent dat zijn ‘broer’ daar achter zou zitten.Het OM reisde dit jaar naar Turkije af om Atilla en ‘Hidder’ (= Ramazan Ozarslan) te verhoren. Al snel blijkt in dat verhoor, of gesprek, dat Atilla geen belastende uitspraken doet over Ali. Wel doet hij pittige uitspraken over Ozarslan. Dát is zijn vijand. Ali daarentegen beschouwt hij als zijn ‘’broer’’. Ozarslan doet nog een stevige duit in het zakje door te verklaren dat hij Ali helemaal niet kent. Ook het verhaal dat Ali als bodyguard voor Ozarslan zou hebben gewerkt wordt door laatstgenoemde met kracht tegengesproken.
Een andere  Turk die werd verhoord was ene Eskin die over Atilla zei dat hij het een paranoïde man vond die op het laatst met iedereen ruzie had.  En grote problemen had gekregen.

Fred Ros kwam ook nog in de bunker ter sprake. Fred, verdacht van de moord(voorbereidingshandelingen en organisatie daar van) op Van der Bijl, zou in gezelschap van Alex de Boer (eveneens verdachte in de Van der Bijl-zaak) diverse keren langs het huis van Atilla in Aerdenhout zijn gereden, maar die was er nooit. Atilla had in september tot en met december 2005 gedetineerd gezeten, veroordeeld voor wapenbezit. In januari 2006 kwam Atilla vrij.La Serpe: Ik ben er zelf bij geweest dat Ali tegen Jesse Remmers zei dat die Turken dood moesten. Bij de rechter-commissaris is er nooit wat inhoudelijks gezegd, aldus La Serpe. La Serpe zou nooit bij de Pingparkgesprekken aanwezig zijn geweest. Eerst zou La Serpe Ali wel in september en oktober 2005 hebben ontmoet en daarna weer wel. Het kan ook andersom zijn geweest want het is bijna niet meer bij te houden wat deze kroongetuige allemaal heeft lopen liegente verklaren.Over de Turkse stukken het volgende. De Turkse politie geloofde Atilla niet of nauwelijks. Atilla verklaarde gedetailleerd over de situatie in Nederland heimelijk opgenomen taps. ,,Ik heb het alleen maar over Hidder gehad.

Hidder nogmaals. ,,Ik ken geen Ali Akgün!’’
(Er zijn geen foto’s getoond van Ali Akgün aan Hidder door het OM/CS).
,,Dan laat je toch, als OM, foto’s zien van Ali Akgün.’’ Aldus advocaat Nico Meijering.
Eskin over Hidder. ,,De groep Hidder zou bij ’t huis van Önder hebben gestaan.’’ Dit laat de door La Serpe gedane verdenking inzake Ali Akgün inzake het Aerdenhout-verhaal verdampen.’’
Ook nog interessant is het gedeelte waarin men het over Jesse Remmers heeft. Hij zou uit het ziekenhuis van Nieuwegein zijn ontsnapt (2004) en in een hotel (Akersloot) samen met La Serpe hebben gezeten. Zo’n twee weken zat hij in dat hotel en ontving daar af en toe zijn vriendin. Ali zou een pasje hebben geregeld en via de achteringang kon Jesse naar de kamer op de eerste verdieping, die wegens verbouwing niet in bedrijf was. Bij een inval van de politie zou men die kamer niet doorzoeken omdat hij niet ‘in bedrijf’ zou zijn.

Op donderdag 4 september om 16.00 zal de rechtbank mededelen of Ali Akgün nog langer blijft vastzitten of wordt vrijgelaten. Het OM moest al tijdens een eerdere pro forma met meer bewijs aankomen om een langer verblijf van Ali in de gevangenis te garanderen. In de pro forma van woensdag 27 augustus en vrijdag 29 augustus jl. lijkt het er sterk op dat het OM er niet in is geslaagd om aan de eis van de rechtbank te voldoen. Donderdag zullen we weten of dat inderdaad zo is. Dan rest niet anders om Ali in vrijheid te stellen. Een lichtpuntje voor Ali en een doemscenario voor het OM die de laatste tijd toch al in de hoek zit waar de klappen vallen en het ene boegbeeld na het andere aan duigen valt.

By Crimesite

Dit bericht werd geplaatst in Liquidatie proces en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s