Liquidatie Thomas van der Bijl opgelost

Donderdag staan in de Amsterdamse bunker de mannen terecht die er van worden verdacht cafébaas Thomas van der Bijl te hebben geliquideerd. Van wat er tot nu toe is bekend en geschreven lijkt het OM een makkie te krijgen gezien het feit dat degene die de trekker overhaalde uitvoerig uit de doeken heeft gedaan hoe hij dat deed. Een vraag die al vaker is gesteld en nog wel vaker gesteld zal worden de komende tijd is, wie zit er eigenlijk achter de liquidatie op Van der Bijl? Zal dat duidelijk worden in dit proces?
 
 crimesitecafebaasthomaswv1
 
We gaan even terug naar de dag dat voor sommige mensen de wereld even stil stond.
Kroegbaas Thomas van der bijl keek ’s morgens vroeg tijdens het stofzuigen plotsklaps in de donkere ogen van Dwight Saro, en niet onbelangrijk, in de loop van een Ruger P95, die volgens justitie maar liefst zeven schoten afvuurt op de nietsvermoedende kroegbaas. Van der Bijl valt op de nog loeiende stofzuiger.

Als een baksteen
Dwight verklaarde daarover het volgende. ,,We hadden oogcontact. Ik trok het wapen en richtte op hem. […] Ik haalde de trekker over en toen viel hij heel snel als een baksteen naar beneden.”

Audi A4
Buiten staat Remy Habes op wacht en zal naderhand verklaren dat hij niet wist wat er ging gebeuren. Die verklaard later. ,,Ik sta gewoon met mijn normale kleren. Sta ik voor de deur. Ineens hoor ik pa.pa.pa.pa.pam. Dwight komt op ’n gegeven moment met zijn capuchon over… Kwam hij naar buiten gelopen. Toen heb ik dat pistool van hem afgepakt en toen eh heb ik dat pistool daar wel in die gracht gegooid.” 

1,2,3,4,5,6 klus geklaard
Nadat de klus is geklaard rennen de beide mannen weg en wordt het vuurwapen, met een huppelpasje, in de Rijpgracht gegooid. Pech voor hun is dat een getuige dat ziet gebeuren. Nog voordat ze in de zilvergrijze Audi A4 uit 1999, met de nagemaakte kentekenplaten 20-HN-NT stappen zal later blijken dat deze niet-professionele acties de daders en niet onbelangrijk de vermoedelijke opdrachtgever(s) zal opbreken. 

Nog meer sporen
De auto was in de nacht van zondag 4 op maandag 5 september 2005 gestolen vanaf het Archimedesplantsoen in Amsterdam-Oost en had toen het originele kenteken 71-DN-TP. Op de dag van de moord, donderdag 20 april, en op de dagen daarvoor is de auto gezien op de H.J. Algrastraat in Amsterdam-West. Vrijdag 21 april is de auto ook gezien in Amsterdam-West, maar nu op de L.J.M. Beelstraat. Het in brand steken van deze auto mislukt en geeft de politie de gelegenheid om nog meer sporen veilig te stellen.

Alex de Boer
Nadat het vuurwapen boven water komt wijst sporenonderzoek op het bewuste wapen uit dat nog iemand aan het wapen heeft gezeten (een DNA-mengprofiel) en in zijn bezit had. De (inmiddels ex-)glazenwasser Alex de Boer, die net als de moordverdachten het hoogste lied zingt wie er allemaal bij de moord op Van der Bijl betrokken zouden zijn.

Domino-effect
Achter elkaar worden arrestaties verricht. Nico Haaker blijkt een bivakmuts en mobiele telefoons te hebben geregeld. Samen met Alex zou hij Van der Bijl liquideren maar dat gebeurt niet. De een na de ander valt om, gaat praten en het kaartenhuis stort ineen.
In augustus wordt Fred Ros, de aas in het liquidatiespel, tot dat moment redelijk anoniem voor de buitenwacht, op een camping in Spanje gearresteerd. Hij houdt echter als een van de weinigen zijn kaken stijf op elkaar. Volgens zijn advocaat Peter Plasman is hij wel van plan, ‘voornemens’, om tijdens de rechtszitting zijn visie op de zaak te geven. 

Wie is de opdrachtgever?
Grote hamvraag is natuurlijk wie er naast de gevangen zittende criminelen nog meer betrokken zouden zijn bij deze geruchtmakende moord.
Volgens het OM zou Dino Soerel de opdrachtgever tot deze moord zijn. De ex-portier, ook wel de Commissaris genoemd, is echter al geruime tijd voortvluchtig.

Opmerkelijke foto van Holleeder met vriendin van Fred Ros
Verder circuleert de naam van Willem Holleeder al geruime rond binnen en buiten het milieu. Een foto in het dossier waarop Holleeder staat met de vriendin van Fred Ros zou volgens de advocaat van Fred Ros worden gebruikt, in eerste instantie, om Holleeder aan Ros te linken. Advocaat Plasman vindt de foto in het dossier suggestief. Formeel is Holleeder geen verdachte in deze zaak maar we weten niet wat het OM nog in petto heeft zodat misschien tijdens dit proces een tipje van de sluier wordt opgelicht.

 
crimesiteholleedermetvrtr9
 
Grote vraag in deze zaak is wie het meeste belang had bij de dood van Thomas van der Bijl. Was dat de ‘moordmakelaar’, de ‘Commissaris’, ‘De Oude’, ‘De Neus’, de vermeende ‘wapenhandelaar’, de ex-oogappel van Imaç? Of waren ze het allemaal?
 
Dit bericht werd geplaatst in Liquidatie proces en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s