‘Moordenaar loopt over van menselijkheid’

Het was de tweede dag in het moordproces van Thomas van der Bijl. Dat de liquidatie op Thomas van der Bijl een haastklus bleek te zijn werd wel duidelijk op de tweede dag in de Bunker waar gelukkig minder werd gehuild dan gisteren het geval was. Nog duidelijker werd dat haastige spoed zelden goed is als je er vanuit gaat dat de huurmoordenaars van een schrikbarend amateuristisch klein kaliber waren. Een cruciale fout die Fred Ros en de ‘hogere machten’  nog zullen opbreken als volgend jaar het grootste liquidatieproces aller tijden zal beginnen.
 
Dwight Saro
 
Advocaat Hiddema (degene die sprak over de hogere machten achter Fred Ros) zei nog veel meer om zijn cliënt te positioneren als een moeders kindje, vol met liefde en zorg grootgebracht maar toch o zo hopeloos verdwaald op zijn nog jonge levenspad omdat hij twee boze mannen tegenkwam die in een ‘ongure Mercedes’ de partners in crime, Saro & Habes, ‘onderdompelden’ met de harde realiteit van het milieu waar andere wetten gelden dan de twee waarschijnlijk voor mogelijk hadden gehouden.

Nee, als je de toonzetting en verontwaardiging van advocaat Hiddema goed interpreteerde hadden ze er in het Pieter Baan Centrum, waar Dwight Saro psychiatrisch was onderzocht en geobserveerd, niets, maar dan ook helemaal niets van gebakken. Tja, misschien had hij wel stilletjes gehoopt dat de analyse van zijn cliënt volledig synchroon had gelopen met psycho’s als Ted Bundy c.s. want dan had hij wellicht juist die classificatie weer onderuit proberen te schoffelen. Hilarisch, want de woordkeus van de ervaren advocaat werkte af en toe goed op de lachspieren. En dat nog wel in een ambiance waar net daarvoor de familie Van der Bijl een aantal door hun geschreven brieven door het OM, bij monde van Hans Oppe, liet voorlezen over hun gevoelens en trauma naar aanleiding van de liquidatie van hun vader, echtgenoot en kleinkind die later zal horen hoe opa Van der Bijl om het leven is gekomen.

De kinderen van Thomas van der Bijl hebben het er maar heel moeilijk mee wat er met hun vader is gebeurd, blijkt uit de brieven. Aansluitend op deze uitingen van verdriet en verontwaardiging kwam er een eis tot financiële genoegdoening. Shockschade en materiële schade, zoals (begrafenis)kosten kwamen in totaal op een dikke 30.000 euro uit. De familie zit vandaag de dag met een schuld van, naar eigen zeggen, zo’n anderhalve ton euro’s. Alles kwijt. De strandtent, het café, en daar voor in de plaats een torenhoge schuld. Er waren wel twee nota’s, w.o. die van de begrafenisbloemen, weg. Of het gehonoreerd wordt moet maandag nog blijken maar het OM stelde zich i.i.g. empatisch op en kon zich wel vinden in het door de familie Van der Bijl opgevoerde bedrag […]

Maar voordat we naar de afronding, de eis van het OM, toe gaan eerst nog even wat ’s morgens de revu passeerde. In de spotlights stond Nico Haaker, de gabber van Alex de Boer die in de totaal verbouwde bunker deskundig aan eenieders oog was ontrokken omdat hij in een getuigenbeschermingsprogramma zit. Gelukkig zat hij daar niet alleen want ook zijn advocaat hoorde je af en toe via de microfoon iets zeggen. Feit is dat Alex de Boer die positie in de Bunker had te danken aan zijn loslippigheid, c.q. het meewerken aan het oplossen van de liquidatie van Thomas van der Bijl.

Fred Ros – krijgt straks waarschijnlijk ruimschoots de gelegenheid om zich voor de rest van zijn leven in conditie te houden door zich op de luchtplaats van de bajes op te drukken – had in eerste instantie zijn oog op de inmiddels bekendste glazenwasser van Nederland laten vallen. Alex de Boer wilde, net als de rest van het moordeskader, de criminele ladder op. Alex, bekend met ladders, zocht en vond een compaan in de gedaante van zijn bloedgabber Nico Haaker. Twintig jaar lang waren ze al gabbers, maar vandaag sprak hij over Nico als mijnheer Haaker. Hun zilveren jubilieum als maatjes zullen ze niet gaan halen, schatten wij in.

Nico Haaker, zat, stond en keek er naar. Uit zijn mond kwam bijna hetzelfde als hetgeen Remy Habes eerder verklaarde. Nico wist niet wat er aan de hand was. Nam Alex met een korreltje zout en dacht dat het allemaal niet serieus was. Ook niet nadat hij de Audi, de vluchtauto, te zien kreeg, diverse voorverkenningen deed, de aanrijd- en vluchtroutes uitstippelde en zelfs een aantal dagen een tas met vuurwapens van Alex kreeg. Dat daar o.a. een zilverkleur Scorpio vuurwapen in zat deed bij hem geen belletje rinkelen. Hij dacht ook ‘Als ik er mee stop, dan stopt Alex ook wel.’

Fred Ros had hij op de house warming party van zijn gabber gezien maar verder kende hij hem niet. Het verhaal van Haaker was dat Alex vroeg of hij hem wilde helpen bij een klus en dat Haaker, zonder te vragen waar het over ging, achter hem aan hobbelde. Dat hij plotsklaps een bivakmuts kocht en mobieltjes regelde begreep hij achteraf ook niet. En als hij het even niet meer wist in de Bunker gaf hij aan dat hij onder stress dingen vergat en even een pauze nam om op die manier iets terug te halen. Maar daar natuurlijk niet in slaagde. En dan was er het vreemde verhaal over bedreigingen.
In mei van dit jaar was hij tijdens een cocaïnedeal betrapt en had hij gezegd dat zijn gezinsleden en hijzelf werden bedreigd. Door wie dan wilde ze weten. Nou, eh, ik had wel gezegd dat het Willem Holleeder was en Dino Soerel, maar dat was natuurlijk niet zo. Ik weet ook niet waarom ik dat toen heb gezegd. En dat mijn gezin financieel werd onderhouden in de periode dat ik in de bajes zat klopte ook niet, aldus Haaker.

Nico Haaker kreeg vandaag als eis een straf van 3 jaar aan zijn broek. En raakt ook de bijna 19.000 euro kwijt die hij naar alle waarschijnlijkheid verkreeg met het telen en verbouwen van hasj. Detail. Maar ook de diverse bivakmutsen.
Alex de Boer, die zo goed meewerkte en volgens eigen zeggen en zijn advocaat, een compleet ander mens is geworden hoorde 5 jaar eisen.
Het duo Saro & Habes kreeg dezelfde straf, nl. 16 jaar voor hun kiezen. Maar niet nadat advocaat Hiddema nog wat van de eis probeerde af te knabbelen (moet natuurlijk nog blijken over twee weken) door zijn cliënt als de vermoorde onschuld neer te zetten. Saro werd onder zware druk gezet, door Fred Ros die hij een He-man noemde. Kijk, zei Hiddema. Als een Joegoslavische huurmoordenaar met dit verhaal voor de rechter had gestaan had niemand hem geloofd, maar zijn cliënt was ondergedompeld, meegezogen en wilde h e l e m a a l geen criminele ladder opklimmen.

De nood was hoog voor de He-man en niet te vergeten de ‘hogere machten’ die achter Fred schijnen te staan om Thomas van der Bijl, die met de politie zou gaan praten en/of al had gepraat, om de kroegbaas te liquideren. Twee moordeskaders, Jesse en La Serpe, Alex en Nico waren al afgehaakt, dus moesten twee ‘negers’, zoals Fred dit aan Alex vertelde, de liquidatie op Van der Bijl uitvoeren.
,,Een ratelslang zou er schele koppijn aan overhouden.”, aldus Hiddema. Bovendien heeft Saro alleen maar de trekker overgehaald omdat hij geen keus had nadat Habes niet durfde te schieten op die bewuste 20e april in 2006. Anders zou hij, Saro, en zijn familie door de He-man worden afgemaakt.

De politie had de moord never nooit opgelost als Dwight Saro niet zo voorbeeldig had meegewerkt tijdens de verhoren, aldus Hiddema. Maar het OM repliceerde door te stellen dat als Saro niet zo goed had meegewerkt hun eis hoger was uitgevallen dan de 16 jaar die nu op het bord van de rechter ligt.
Die gaat er met zijn vrouwelijke collega’s twee weken over nadenken.

O ja, Dwight Saro draaide zich op het laatst om en keek naar de familieleden van Thomas van der Bijl en bood zijn excuses aan en zei dat het hem speet. Dat dan weer wel.

 
 
 
 
 
Dit bericht werd geplaatst in Liquidatie proces en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Moordenaar loopt over van menselijkheid’

  1. jezus zegt:

    Haha. Goed verhaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s