OM: ‘Ali A. en Sjaak B. lid van criminele organisatie’

De eerste dag van de laatste pro forma inzake Ali Akgün en Sjaak Burger was er een met vele gezichten. Leek het er op dat er geen konijn meer uit de OM-hoed zou worden getoverd bleek die er wel degelijk te zijn vanwege de mededeling van het OM dat ze Ali en Sjaak nu beschuldigen van deelname aan een criminele organisatie. Tot 19.00 uur werd er in de Amsterdamse bunker flink gedebatteerd en gediscussieerd door de verdediging en het OM.
 
crimesite

Sjaak was tot aan vandaag met schorsing en liet via zijn advocaat mededelen dat hij vanwege privéomstandigheden nog langer met schorsing wilde. Daar bovenop wilde advocaat Marnix van de Werf dat de voorlopige hechtenis van Sjaak zou worden opgeheven vanwege de lange tijd dat hij nu al gedetineerd zit. Een substantieel gedeelte daarvan zat Sjaak in beperkingen.

Uiteindelijk is alleen de wapenvondst in Vinkeveense huis van Katja S. het enige nog waar Sjaak Burger voor vastzit, terwijl Jesse Remmers daar voor 24 maanden heeft gekregen en daar effectief maar 18,5 maanden van in de gevangenis zat.
Ook de zaak van de gevonden bivakmuts met daarop aangetroffen DNA-sporen van Sjaak rammelt aan alle kanten ondanks dat het OM daar zwaar aan tilt. We hebben hier al in ons vorige ‘Bunkerverslag’ over geschreven.

Vanavond gaan we verder met het rechtbankverslag, wat tal van pikante details zal bevatten. Het werd ook duidelijk dat de kluisverklaringen van kroongetuige La Serpe onder uiterst frivole omstandigheden zijn afgelegd getuige de aanwezigheid van Wijn, Weib und Gesang.
Even terug naar het ochtendgedeelte waarin het OM bakzeil haalde in de eis dat ze de abusievelijk gestuurde foto’s van kroongetuige La Serpe, naar de advocaten, terug wilde hebben. De rechtbank oordeelde dat die niet behoeven te worden teruggegeven aan het OM en derhalve concludeerde dat de foto’s en de bijbehorende info niet meer tot de processtukken behoren.

Een vierde rechter werd tevens toegevoegd vanwege de omvang van de Passage-zaak.

Een herhaling lijkt er aan te komen voor wat betreft het onderwerp geheimhoudersgesprekken, net zoals dat in de Acroniem-zaak (Hells Angels) het geval was. Ook nu weer blijkt het OM gesprekken van een advocaat, in dit geval Nico Meijering en zijn cliënt Ali Akgün niet alleen te hebben afgeluisterd maar ook te hebben uitgewerkt in een procesverbaal terwijl dat ten strengste is verboden. Het ging om in de Bijlmerbajes opgenomen gesprekken tussen Ali Akgün en Nico Meijering en ook de gesprekken van Ali en zijn echtgenoot. Laatste gesprekken vallen weliswaar niet onder de geheimhoudersgesprekken maar werden wel genoemd in dit verband.

Het OM denkt voorts straks een belangrijk punt te scoren als zij het veelbesproken filmpje over de liquidatie op Kees Houtman in 3 D kunnen laten zien. De bedoeling is dat in alle standen en vanuit alle hoeken deze liquidatie zal worden vertoond om, naar het OM hoopt, te laten zien dat de schutters w.o. La Serpe wel degelijk op die bewuste avond Kees Houtman hebben geliquideerd. De AK47 inclusief lichtspoormunitie, de schietbanen, de positie van de huurmoordenaars moeten eens en voor altijd duidelijk maken én onderbouwen dat de kroongetuige niet alleen de waarheid sprak maar ook op die bewuste avond in Amsterdam-Osdorp aanwezig was om Kees Houtman met, naar zijn zeggen, hulp van Jesse Remmers te liquideren.

De verdediging wil voorts duidelijkheid hebben in hetgeen zich na de liquidatie van Houtman heeft afgespeeld. Volgens kroongetuige La Serpe zou hij diezelfde nacht de bloemetjes flink hebben buiten gezet in sexclub Ria aan de Overtoom in Amsterdam. Het OM wil echter niet dat het personeel van die sexclub wordt gevraagd middels een foto van La Serpe of die daar daadwerkelijk in die bewuste nacht aanwezig was. Iets wat door ‘wapendeskundige’ Sjaak Burger hevig wordt betwist. Waarom het OM zo spastisch doet om het personeel van sexclub Ria te ondervragen werd niet duidelijk terwijl het een fluitje van een cent moet zijn om deze mensen te ondervragen of La Serpe inderdaad die bewuste nacht aanwezig was.
De redenatie van het OM is dat ze niet willen dat er met een foto van La Serpe wordt geleurd terwijl die inmiddels wereldwijd in Nederland al op het internet is te bewonderen.

Interessant was ook het rapport van professor Wagenaar die de psyche van La Serpe heeft onderzocht. Het ging er om of La Serpe inderdaad door zijn alcohol en drugsgebruik bepaalde zaken niet meer kon herinneren of daardoor een verkeerde voorstelling van zaken gaf. In Jip en Janneke taal komt het er op neer dat La Serpe in het kader van een retrograde amnesie zeker geen last kan hebben van zijn lange termijngeheugen. Sterker nog, als hij een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) zou hebben de incidenten en voorvallen alleen maar versterkt zouden moeten worden. Zelfs tot aan het 10-voudige aan toe zou hij zich alles moeten herinneren wat er toentertijd is gebeurd.

Schokkend was te horen dat La Serpe tijdens zijn kluisverhoren gewoon aan de dubbele whisky zat en de verbalisanten heerlijk helder Heineken zaten te drinken. Hoeveel er werd gezopen door de verbalisanten Z034 t/m Z036 en La Serpe werd vandaag niet duidelijk. Althans het OM bleef daar vaag over omdat ze wel toegaven dat er een borrel werd geschonken maar om hoeveel drank het ging wilden ze of konden ze niet zeggen. Het geheel geeft echter wel te denken want je moet er toch niet aan denken dat op een politiebureau flessen drank staan om vervolgens een drankgelag met de eerste de beste criminele kroongetuige te beginnen. 

Ali Akgün blijft vastzitten op verdenking van het feit dat hij de Turkse crimineel Atilla Önder zou hebben willen vermoorden. Het OM voert als argument aan dat Ali in de Amsterdamse Bulldog ruzie met de inmiddels in Turkije gedetineerde Önder zou hebben gehad en dat een motief zou zijn geweest voor Ali om Atilla te willen (laten) liquideren. Ali zelf noemde het een woordenwisseling maar op het eind zouden de beide heren elkaar een hand hebben gegeven. Recent zijn de speurneuzen nog naar Turkije afgereisd om het nog eens van Atilla zelf te horen maar die bevestigde ook niet wat de speurneuzen kennelijk graag hadden willen horen zodat het motief van Ali om Atilla te vermoorden nog steeds niet is aangetoond.

Ali blijft er ook bij dat hij met een andere Ali wordt verward en zei letterlijk dat het in Turkije barst van de mannen die Ali heten. ,,In Turkije heet zo’n 70% van de mannen Ali,” aldus Ali Akgün. Hij zei nogmaals geen problemen met Önder te hebben gehad en voor degenen die het nog voor de geest kan halen noemden ze elkaar zelfs nog broers de laatste keer.
Kees Houtman zou Atilla zijn gepantserde auto hebben gegeven terwijl de vrouw van Houtman not amused was en het maar niks vond omdat Kees die gepanterse auto zelf hard nodig had vanwege de (afpers)situatie waarin haar man zich bevond.

De man die Atilla Önder vervolgens naar de Heineken Hoek had gelokt, ene Gwenneth Martha, had dat volgens het OM alleen gedaan zodat La Serpe daar kon zien hoe Önder er uit zag, kennelijk in het kader van een moordopdracht.

Omdat op het eind van de eerste dag Nico Meijering pleitte voor Ali’s beëindiging van diens hechtenis bleek het kwartet rechters niet in staat om daar vandaag een uitspraak over te doen. Sterker nog, het aantal schorsingen was vandaag niet meer te tellen. Na veel heen en weer gepraat werd en is besloten om daar a.s. vrijdag in de bunker een uitspraak over te doen. Het OM probeerde nog wat zekerheidjes in te bouwen en voerde aan dat zij Ali en Sjaak nu verdenken lid te zijn van een criminele organisatie. Waar zij dat op baseerden werd vooralsnog niet duidelijk.

Vrijdag weten we wat meer en daarop aansluitend zal het Passage-proces op 2 februari volgend jaar beginnen.

 
 
Dit bericht werd geplaatst in Liquidatie proces en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s