Is Willem Holleeder het brein achter de liquidaties in Amsterdam?

Het liquidatieproces begint langzaam op stoom te komen in de Bunker. Het lijkt er op dat de contouren steeds zichtbaarder worden wie er aan de touwtjes trok en bepaalde wie er uit zijn schoenen moest worden geschoten. Tenminste, als we de kroongetuige en de in eerste instantie genoemde getuige A moeten geloven. Getuige A bleek naderhand de vrouw van de geliquideerde Kees Houtman te zijn. En voornamelijk om haar verklaringen ging het vandaag in de Bunker.

Het OM is goedgelovig als het om de meest bekende kroongetuige van Nederland gaat en toch ook om getuige A, lees mevrouw Houtman. We zullen uitleggen waarom we dat vinden. Allereerst valt en staat het hele liquidatieproces met de verklaringen van de door het OM zo gekoesterde en in de whisky gedrenkte watten gelegde kroongetuige Peter La Serpe. Daar waar hij volgens eigen zeggen met scherp op Kees Houtman schoot proberen de advocaten van de verdediging met sterke argumenten gaten in de verklaringen van La Serpe te schieten. Of er tijdens het proces nog wordt gesproken over de muren waar hij en zijn partner in crime op zaten weten we niet. Wij hebben al eerder geschreven alsof het leek dat hij in een auto met aanhanger altijd een muurtje bij zich had om even uit te puffen als hij er weer een uit zijn schoenen had geschoten, of moest bijkomen van het in de bosjes liggen na het observeren van een potentieel liquidatieslachtoffer.

Advocaat Nico Meijering verdedigt Ali Akgün en doet dat met veel inzet en overtuiging. Vandaag had hij ruim 5 uur uitgetrokken om zijn verhaal te kunnen doen over de do’s en dont’s van zijn cliënt, de kroongetuige en in het bijzonder over de weduwe van Kees Houtman. De opperjudge vond dat echter te veel van het goede, qua tijdsduur want die wil het liefst voor de file thuis op zijn gemak de krant lezen. Maandag had hij nog een artikel over het liquidatiekantoor gelezen en koppelde dat nog even terug naar Nico Meijering want hij had toch echt gelezen dat Nico daarin als “lefgozer” stond beschreven. In ieder geval was de opperjudge goed geluimd en beperkte zich vandaag vnl. tot het luisteren naar hetgeen advocaat Meijering had te vertellen. En dat was erg interessant.

Nou vertellen we niks nieuws als we melden dat in Rotterdam, voorafgaande aan de liquidatiegolf, snode plannen zouden zijn gesmeed om aan de hand van een boodschappenlijstje de  “afvalligen” tot de orde moesten worden geroepen. Leken aanvankelijk de bezoeken bij m.n. Kees Houtman zich aanvankelijk nog te beperken tot gesprekken aan de deur met het doel om wat geld in te zamelen, af en toe een gezellige wandeling in het Amsterdamse bos met een on(t)roerend vastgoedmannetje, of een joyride achterop de scooter van diezelfde binnen zonder kloppen mannen, werd dat beeld wreed verstoord door een liquidatiegolf die zo’n beetje begon in de jaren negentig en doorpakte naar 2006, met nadien nog een paar uitschieters in 2007 en 2008.

Voordat Thomas van der Bijl zelf aan de beurt kwam wist hij volgens de verklaring van de weduwe Houtman boven water te krijgen dat er in de Baja Beach Club in 010 door Dino Soerel, Ali Akgün en Jesse Remmers een hitlist werd of was samengesteld met daarop een aantal namen. Van der Bijl, Houtman en Önder zouden daar op hebben gestaan. “De opdrachtgevers zaten aan tafel en de huurmoordenaar, Jesse, stond bij de tafel.” Dat had Van der Bijl uitgevogeld. La Serpe verklaarde al eerder dat hij regelmatig als chauffeur werd ingezet om Jesse naar allerlei bijeenkomsten te rijden waar over en weer allerlei soorten briefjes werden overhandigd met daarop, je raadt het al bijna, de namen van de “afvalligen”. Groot in de media werd dat boodschappenlijstje de Dodenlijst genoemd en in datzelfde artikel stond dat de huurmoordenaars voor de liquidatie van Houtman 130.000 euro hadden ontvangen.

Feit is wel dat er behoorlijk wat wagonnetjes zijn ontkoppeld vanaf 1993 tot aan zeer recent. Daar kunnen we niet omheen met z’n allen. Vandaag in de Bunker was er nog een anecdote die de moeite waard was. Van der Bijl zou een tape aan de politie hebben overhandigd waarop te horen zou zijn dat Willem Holleeder achter de liquidatie van Cor van Hout zou zitten. Nou is dat niks nieuws in Amsterdam Noir, maar daar wringt nu precies de schoen. Als Ali Akgün nu vast zit, al weer zo’n twee jaar, op verdenking dat hij Atilla önder een vliegend tapijt had willen stoppen, wat trouwens niet is gebeurd want Atilla zit al weer geruime tijd vast in de meest gastvrije bajes van Turkije, terwijl klip en klaar blijkt dat de weduwe Houtman, die daar ook over heeft verklaard, nooit van Ali had gehoord! Maar Ali, mede door haar verklaringen (hij zou in de Amsterdamse Bulldog ruzie hebben gehad met Atilla), nog steeds vast zit.

Dan zou je toch denken dat Willem Holleeder op wat nu boven water is gekomen, dat hij bij die bespreking was in de Baja, en kennelijk dus als mede-initiatiefnemer van de hitlist wordt gezien, plus de bewering (lees tap van vermoorde kroegbaas Van der Bijl) dat Holleeder achter de moord op Cor van Hout zou zitten, hele dicke mick is met Dino en Ali, zeg maar een moord trio, toch ook had moeten aanschuiven in het huidige liquidatieproces? Gelukkig voor hem hoeft hij niet in dat proces op te draven, voorlopig. Maar vreemd is het wel dat het OM deze troef in de Kolbak laat zitten want uit gezondheidsoverwegingen (zijn hartperikelen) zullen ze dat echt niet nagelaten hebben.

Duidelijk werd vandaag ook, toen Nico Meijering aan het woord was, dat de weduwe Houtman op tal van punten tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd die de advocaat, zelfs voor de gemiddelde leek in de Bunker, als een ware haringman beetje bij beetje fileerde, en verklaringen van de weduwe tot op het bot analyseerde. Daar waar zij in eerste instantie vertelde Ali Akgün niet te kennen wist zij naderhand opeens om wie het ging. Verklaarde zij eerst nog nooit de krant(en) te lezen, we herinneren ons een uitspraak van haar dat ze wel op de wakkere krant van Nederland was geabonneerd maar hem nooit las, en op internet het accent niet op de misdaad te leggen, bleek opeens uit haar eigen mond dat ze én de krant las, en niet geheel onbelangrijk, ze op internet Crimesite las. Diverse keren, we schatten zo’n tien keer, werd de naam Crimesite vandaag in de Bunker genoemd. Dat lees je natuurlijk buiten Crimesite om nergens anders in de media, maar toch weer een bevestiging dat we meer lezers uit onze doelgroep hebben dan menigeen denkt. 

Wat ook na vandaag weer is gebleken, dat we steeds meer de indruk krijgen dat het OM hoog spel speelt om het liquidatieproces succesvol af te ronden. In hoeverre hier sprake is van zelfoverschatting, blufpoker of de juiste troef(aas) in handen te hebben zullen we moeten afwachten. 

Het liquidatieproces is nog geen week oud maar er zullen meer zekerheidjes en stelligheidjes uit de mouw van het OM moeten komen om dat elftal aan verdachten daadwerkelijk te kunnen veroordelen. Okay, wellicht zullen er een paar zware jongens levenslang voor hun massieve kiezen geëist krijgen, maar uiteindelijk heeft de rechter het laatste woord. Zo hij al niet voor die tijd een cruciale, of wellicht desastreuze, voor het OM, beslissing neemt.

By: Crimesite

Dit bericht werd geplaatst in Liquidatie proces en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s