NEGEN JAAR CELSTRAF VOOR WILLEM HOLLEEDER

Het gerechtshof in Amsterdam heeft ‘topcrimineel’ Willem Holleeder vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel. De 51-jarige Holleeder krijgt die straf voor het afpersen van een paar zakenlieden, onder wie de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra, en deelname aan een criminele organisatie. Ook enkele ondergeschikte feiten, zoals bedreiging en mishandeling hebben tot deze straf geleid. Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar cel geëist. Eind 2007 was de rechtbank ook al overtuigd van Holleeders schuld en veroordeelde hem toen eveneens tot negen jaar cel, na een eis van twaalf jaar. Justitie eiste in het hoger beroep een lagere straf vanwege zijn slechte gezondheidstoestand. Holleeder heeft ernstige hartproblemen.
 
 

 

De rechtbank was eerder al overtuigd van Holleeders schuld en veroordeelde hem eind 2007 tot negen jaar cel, na een eis van twaalf jaar. Holleeder zelf heeft altijd ontkent iets met de afpersingen te maken te hebben gehad.

Het OM heeft in dit hoger beroep een lagere straf geëist dan bij de rechtbank, vanwege zijn slechte gezondheidstoestand. Holleeder heeft ernstige hartproblemen. In 2007, kort na aanvang van het proces bij de rechtbank, werd Holleeder geveld door ernstig hartfalen en moest hij met spoed worden geopereerd. Naar eigen zeggen heeft hij niet lang meer te leven.

Holleeder ontkent dat hij mensen heeft afgeperst en is daarom in hoger beroep tegen dit vonnis gegaan. Van de beschuldiging dat hij miljoenen van zakenlieden zou hebben afgetroggeld, klopt volgens hem niets. Het bekendste veronderstelde slachtoffer, Willem Endstra, werd in mei 2004 geliquideerd. Endstra was mijn vriend, stelt Holleeder. Een vriend die naar zijn zeggen niet door hem op de huid werd gezeten, maar door andere, grote criminelen, John Mieremet voorop.

Holleeder, die in 1983 een van de ontvoerders was van biermagnaat Freddy Heineken, werd in januari 2006 gearresteerd. Ook werd een groep medeverdachten aangehouden, onder wie Holleeders ex-partner. Van deze medeverdachten spelen er nog vijf een rol in het proces. Tegen hen eiste het OM straffen variërend van 240 uur werkstraf tot een gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden.

 
 
Marcel Kaatee en Paja M. vrijgesproken

Het hof sprak Marcel Kaatee, volgens justitie de boekhouder van Holleeder, integraal vrij. Ook Maruf Mrzic., die betrokken zou zijn geweest bij de bedreiging van Endstra op het kantoor van diens toenmalige raadsman Bram Moszkowicz, werd vrijgesproken. Het hof legde Holleeders ex-vriendin Maike D. 240 uur werkstraf op wegens witwassen van crimineel geld. Richard G. en René van D. werden veroordeeld wegens het medeplegen van de afpersing van Kees Houtman, tot respectievelijk 33 maanden en achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.


Marcel Kaatee (vrijgesproken) + vriendin Priscilla Jourdan

Volgens de rechters is Holleeder ook betrokken bij het witwassen van crimineel geld. Endstra zou in totaal meer dan zeventien miljoen euro hebben betaald. Het geld werd weggesluisd via rekeningen van zakenman Jan Dirk Paarlberg, die in de ogen van het Hof weet moet hebben gehad van de afpersingen. Paarlberg staat later deze maand terecht voor zijn rol in de afpersingen.

De straf van negen jaar betekent dat Holleeder nog 2,5 in de gevangenis blijft. Hij zit al 3,5 jaar vast. Op de straf van negen jaar wordt 3 jaar in mindering gebracht. Het openbaar ministerie had tien jaar gevangenisstraf geéist.


Maruf ‘Paja’ Mrzic

Dit bericht werd geplaatst in Holleeder Rechtszaak, Willem Holleeder en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s