‘Kompaan’ Holleeder vrijgesproken in moordzaak

De rechtbank in Haarlem heeft maandag een vermeende handlanger van ‘topcrimineel’ Willem Holleeder, Maruf ‘Paja’ M. vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van drugshandelaar Srdjan Miranovic. Het slachtoffer (41) werd op 12 januari 2006 doodgeschoten in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was deze afrekening het gevolg van de strijd in de Amsterdamse onderwereld tussen de groepen rond Willem Holleeder en de beruchte Servische crimineel Sreten Jocic.
 
Maruf ‘Paja’ Mrzic
 
De rechters menen dat het OM er niet in is geslaagd om dit te bewijzen. Het gerechtshof in Amsterdam sprak M. in de afpersingszaak tegen Willem Holleeder kort geleden ook al vrij.

Dezelfde rechters legden de 51-jarige Milos ‘Bato’ P. wel vijftien jaar cel op voor de criminele afrekening. Zij stelden dat P. vanuit het huis van bewaring aan zijn broer de opdracht had gegeven om Miranovic te vermoorden. P. gaf in het telefoontje aan dat hij achter de tralies was beland, doordat Miranovic met de politie had gepraat. Los van dit telefoongesprek hebben andere getuigen ook gezegd dat de opdracht voor de moord van P. kwam.

Volgens een woordvoerder van het OM is deze veroordeling de eerste in de hele gangsteroorlog die sinds de jaren negentig woedt. Daar is het OM dan ook tevreden mee.

Justitie gaat kijken of het tegen de vrijspraak van M. in hoger beroep gaat aanvechten. Deze zaak is niet alleen belangrijk vanwege M. Ook Holleeder is voor de betrokkenheid bij de moord op Miranovic als verdachte aangemerkt. Het OM heeft nog geen beslissing genomen of het hem daadwerkelijk voor deze verdenking gaat vervolgen. Mogelijk hangt die beslissing voor een belangrijk deel af van de definitieve ontknoping van de zaak tegen ‘Paja’.

Politie en justitie hechten veel waarde aan deze liquidatiezaak. Officier van justitie Saskia de Vries gaf dit in juni tijdens het motiveren van haar strafeis van vijftien jaar tegen zowel M. als P. nog eens nadrukkelijk aan. Ze stelde dat de twee verdachten al jarenlang tot de Amsterdamse onderwereld behoren. „Jagen en gejaagd worden was het credo. De ene dag was je de jager en de volgende dag de prooi. Deze verdachten leken daarbij ongrijpbaar en onaantastbaar. Daar moet maar eens een einde aan komen.”

 

Dit bericht werd geplaatst in Liquidatie proces en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s