OM wil Holleeder plukken voor 17,9 miljoen

Justitie vindt dat Willem Holleeder 17,9 miljoen euro misdaadgeld aan de overheid moet terugbetalen. Directeur Hessel Schuth van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie maakte donderdagavond in Nova bekend dat de ontnemingszaak tegen Holleeder in april door de rechtbank in Haarlem wordt behandeld. Donderdag kreeg Holleeder de zogenoemde ontnemingsvordering in zijn cel in de penitentiaire inrichting De Schie in Rotterdam uitgereikt. Hij zit daar een gevangenisstraf van negen jaar uit, vanwege afpersing van een aantal zakenlieden, waaronder de later vermoorde Willem Endstra.Het bedrag van 17,9 miljoen euro is gebaseerd op een eerdere rechterlijke uitspraak, stelt Hessel Schuth: “We hebben dit gebaseerd op de uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof, dat Holleeder in de zomer van 2009 tot negen jaar gevangenisstraf veroordeelde. De afpersingsbedragen die toen bewezen zijn verklaard, vormen de basis van deze ontnemingsvordering”. Volgens Schuth is een ontnemingsvordering van bijna 18 miljoen euro een uitzonderlijke zaak. “Een vordering van 18 miljoen is hoog. Het is de hoogste vordering die dit jaar is uitgebracht”.

506565909-89022b82

Met een ontnemingszaak wil justitie het met misdaad verkregen geld bij Holleeder terughalen. Drie rechters in Haarlem zullen bekijken in hoeverre de claim van justitie terecht is. “Als zowel de strafzaak als de ontnemingszaak onherroepelijk zijn, zal het Centraal Justitieel Incasso Bureau gaan proberen de vordering te incasseren. Soms is er sprake van beslag op goederen of huizen, en als dat er niet is gaan we op zoek naar het vermogen”, aldus Schuth.

Jarenlang
Een definitieve uitspraak in de ontnemingszaak blijft Holleeder jarenlang boven het hoofd hangen. “De incasso van een dergelijke ontnemingsmaatregel kan zich over tientallen jaren uitstrekken. Wij gaan gedurende die periode alles in het werk stellen om te zorgen dat de laatste euro betaald wordt”, aldus Schuth.
Een eventuele opbrengst zal volgens de directeur van het Boom terecht komen bij de benadeelden of komt terecht in de staatskas.

Reactie advocaat
Holleeders advocaat Stijn Franken wilde inhoudelijk niet op de ontnemingszaak ingaan. “Ik betreur het wel dat het Openbaar Ministerie door dit naar buiten te brengen opnieuw probeert de publieke opinie te beïnvloeden. In plaats daarvan zouden ze zich beter met de waarheidsvinding kunnen bezighouden” , aldus Franken tegenover Nova.

De uitzending van NOVA afgelopen week

 

Dit bericht werd geplaatst in VIDEO's en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s