Stanley Hillis, alias ‘De ouwe’ geliquideerd

Het leek al een tijdje stil aan het liquidatie-front. Maandag 21 februari werd die stilte echter ruw verstoord aan de Fizeaustraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Aan die rustige doodlopende straat blies berucht onderwereld-kopstuk Stanley Hillis (64) zijn laatste adem uit in zijn geparkeerde SUV waarin hij van dichtbij werd doodgeschoten. Een kogelregen doorboorde de zijruiten van de wijnrode auto. Kennelijk is Stanley Marshall Hillis alias ‘De ouwe’ totaal overrompeld en had hij een afspraak met een bekend persoon*, daar hij in een ongepanserde auto en zonder begeleiding van enige bodyguard op deze afgelegen plek verscheen en waarschijnlijk rustig achter het stuur wachtte op zijn afspraak.
* (Paul Vugts van Het Parool weet intussen meer)

stanley-marshall-hillis                                                 Stanley Marshall Hillis (1946 – 2011)

Het moet snel gegaan zijn. Tijd om weg te duiken of uit zijn auto te springen heeft ‘De Ouwe’ niet gehad. Alleen glassplinter in twee kleuren, oa zwarte van de geblindeerde achterramen, zijn de stille getuigen van de koelbloedige liquidatie die je niet 1,2,3 zou verwachten aan de rand van deze rustige Amsterdamse wijk met alleen een kanaaltje, tuinen en sportvelden in de buurt. De lege parkeerplekken bieden een dag later een desolate indruk in vergelijking tot de dag daarvoor, vooral als je beseft hoe druk het was met allerlei politiemensen, kort nadat Hillis het leven liet.

                                                        Crime Scene Fizeaustraat

Stanley Hillis, lid van ‘de ouden’ oftwel de denktank van ‘het Gilde’ en door velen gezien als één van de vijf absolute topfiguren van de Nederlandse onderwereld, is 64 jaar geworden. Dat is redelijk oud in vergelijking tot andere top-criminelen die ook zijn geliquideerd na 2000. Noem er een aantal: Jan Femer (56), Sam Klepper (40), John Mieremet (45), Cor van Hout (46) en Kees Houtman (45). De meeste kende Stanley Hillis goed en deed zaken met hen. Ook beruchte kopstukken als Mink Kok, Willem Holleeder en Dino Soerel behoorden tot zijn vrienden- en kennissen-kring.

Was het een oude rekening die nog open stond of was er een nieuw conflict onstaan in die alsmaar roerige onderwereld. Hoe vaak Hillis de justitiële dans ook ontsprong, tegen deze kogelregen was dit keer echter geen kruid gewassen. Stanley Marshall Hillis is daarmee sinds gisteren de hekkensluiter van een lange lijst met doden die vielen sinds de liquidatie van Klaas Bruinsma in 1993. Een periode waarin reeds velen het leven lieten.
( Zie ook de uitgebreide Crimesite-hitlist )

Stanley Hillis wist in de jaren negentig samen met Mink Kok en Jan Femer de macht in de onderwereld te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma, met de zg Delta-organisatie. Het drietal verdiende miljoenen met de handel in XTC en coke. De ouwe werd gezien als een van de rijkste criminelen van Nederland. Dit leverde hem een eerste plaats op in de ‘Top 10 van de Rijkste Topcriminelen’ in de Quote 500 van 2009. We weten allemaal dat dat lijstje natte-vingerwerk is, maar toch. In 2010 stond hij een plaatsje lager onder Jan Dirk Paarlberg.

Hillis begon zijn criminele carrière als bankovervaller en maakte al snel naam in de onderwereld, met name vanwege een aantal ontsnappingen uit de gevangenis, één uit HvB Scheveningen en één keer uit de Koepelgevangenis te Arnhem. Ook wist hij een keer te ontsnappen uit de Bijlmerbajes. Hillis voelde zich na die laatste ontsnapping opgejaagd door de politie en besloot zijn verhaal te doen op de televisie. Vermomd met pruik en zonnebril liet hij zich op een schuiladres interviewen door Sonja Barend in de talkshow van Sonja.


Stanley Hillis slaagde er als één van de weinigen in zijn gezicht behoorlijk goed uit de media te houden. Jarenlang waren er slechts oude foto’s beschikbaar van zijn tv-optreden in vermoming. Laatste jaren kwam daar een wazige gebalkte foto bij, maar Hillis kon ondanks die foto betrekkelijk anoniem door het leven gaan. Er was ogenschijnlijk weinig te doen rond Hillis de laatste tijd. Het enige waarmee Hillis het nieuws nog haalde was vanwege een korte detentie in 2006 ivm de liquidatie van drugshandelaar Jaap van der Heiden en het terugvorderen van video opnames van de beveiligingscamera’s aan de voorgevel van zijn huis. Daarop zouden de daders te zien zijn van de liquidatie van zijn buurman en voormalig vriend advocaat/consigliere Evert Hingst. Hingst werd voor de woning geliquideerd.

Tot slot was er een uniek kort geding in verband met het Goya-onderzoek naar ‘de Ouwe’. De recherche deed op 4 december 2007 een inval in het huis van Hillis in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam-Zuid. Na de inval eiste Stanley Hillis via zijn advocaat het strafdossier op om zich te kunnen verweren. Ondanks twee bevelen van de rechtbank weigerde het landelijk parket de informatie aan Hillis over te dragen. Volgens justitie was het ‘Goya’-onderzoek inmiddels gesloten en had Hillis daarom geen recht meer op de stukken.

Een mysterieuze, kuchende man in een lange donkere regenjas overhandigde ongeveer een jaar geleden in een tochtige parkeergarage de orginele stukken van dat kort geding aan Dutch Prisons . HIER en HIER te lezen.

                                                                          R.I.P

DUTCH PRISONS

Dit bericht werd geplaatst in Crime, Netwerk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s