In Memoriam Klaas Bruinsma (1953 – 1991)

Vandaag over 1 maand is het op de kop af 20 jaar geleden dat onderwereldkopstuk Klaas Bruinsma (6 oktober 1953 – 27 juni 1991) zijn laatste adem uitblies op de stoep bij het Hilton Hotel. De Godfather van dat moment werd zoals beweerd van dichtbij een kogel door het hoofd geschoten door Martin Hoogland. Deze is daar nadien voor veroordeeld tot 20 jaar bajes. Echter in de laatste fase van zijn detentie werd Hoogland zelf eveneens geliquideerd in het Noord Hollandse Hoorn terwijl hij op straat fietste.

De dood van Klaas Bruinsma is tot op de dag van vandaag nog altijd omgeven met raadselen, aangezien er verschillende mensen zijn die beweren dat Hoogland niet de dader is geweest van de liquidatie op Klaas Bruinsma, maar probeer dat maar eens te bewijzen. Moeilijk. Branco Marianovic, de broer van de in 1982 geliquideerde Alexander Marianovic gaf in deze video toe de drugsbaron zelf te hebben doodgeschoten. Dan vraag je je meteen af: Waarom zou iemand een moord in zijn eigen schoenen schuiven, als de vermeende dader al veroordeeld is en inmiddels zelfs al op het kerkhof ligt? Vragen, vragen, vragen.

Ook de weduwe van Hoogland blijft bij hoog en laag volhouden dat Martin Hoogland niet de dader is geweest. Dit heeft zij mij persoonlijk meerdere keren toevertrouwd. ‘Martin zou het me zeker verteld hebben als hij het gedaan zou hebben’, herhaalde zij, nadat zij mij vorig jaar zomer al eens in geuren en kleuren op een terras langs De Amstel had zitten vertellen dat Martin Hoogland absoluut onterecht is veroordeeld voor de liquidatie op Bruinsma. Tja, wie zal het zeggen. Ik was er niet bij, en zij ook niet. Maar aan de andere kant, een echtgenote zou toch wel weten wat voor vlees zij in de kuip heeft, lijkt mij.

Maar goed. Een bewijs voor de waarheid kan natuurlijk niet op de bewering van slechts één persoon, in dit geval ex-crimineel Steve Brown,  gestoeld zijn, zou je zeggen. Alhoewel er momenteel een hele groep verdachten al jaren vastzit op de verklaringen van één persoon in het huidige liquidatieproces, namelijk: Kroongetuige Peter La Serpe.

Brown bleef bij hoog en laag volhouden dat Hoogland wel de dader is. Echter in een opgenomen gesprek, dat Brown ooit eens had met Sam Klepper en John Mieremet bij een horecagelegenheid aan de PC Hoofstraat, geeft hij later zelf min of meer toe dat ie denkt dat Hoogland niet de echte dader is geweest, maar dat Hoogland er wel bij is geweest. De advocaat van Marin Hoogland, Mr. Jan Boone, verdenkt Brown dan ook van meineed, zegt hij in dezelfde video.   


En Brown zelf? Die beweert op zijn beurt dat misdaadjournalist Bas van Hout de waarheid destijds geweld aan zou hebben gedaan. Kortom, zo blijf je in een kringetje draaien en de waarheid en niets dan de waarheid heeft Hoogland hoogstwaarschijnlijk dan toch met zich meegenomen in zijn graf. Diens liquidatie is tot op heden dan ook nog niet opgelost, al had de poltie sterke verdenkingen tegen Boneka Belserang, die onder electronisch huisarrest stond en thuis zat ten tijde van de liquidatie. Vreemd genoeg was er alleen net een storing op het moment dat Martin Hoogland werd vermoord. Zijn advocaat zei daar later over: ‘Ik heb die zaak tot op het bot gefileerd en dat is echt onzin gebleken.’ Belserang is op zijn beurt ook weer geliquideerd, in 2009 in Leiderdorp. En wederom werd er een geheim meegenomen het graf in.

Het is me wat in die immer roerige onderwereld. Wellicht heeft Klaas de boel weer onder controle daar boven, of beneden, daar wil ik verder vanaf blijven. Zo ja,  dan heeft ie waarschijnlijk iedereen inmiddels al ter verantwoording geroepen. Nee, onzin natuurlijk, maar zo zie je maar, de dood van één persoon kan soms een waar domino-effect bewerkstelligen. En of de laatste in deze rij liquidaties al geweest is? Ik betwijfel het.

Deze week kwam er weer een mooie pocket uit van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, ‘De BV Bruinsma’. Dit keer over het leven van Klaas Bruinsma. Met name wat anderen, zoals Korterink het noemt ‘de overlevenden’, over Bruinsma weten te vertellen. Ik heb her en der reeds een aantal bladzijden gelezen in het boek, en ik moet zeggen, Korterink is er weer goed in geslaagd tal van feitjes en wetenwaardigheden bijeen te sprokkelen waar ik zelf als fanatiek crimewatcher nog geen weet van had. En was men afgelopen week niet toevallig een spaarpotje van Klaas Bruinsma op het spoor? Hoe aktueel wil je het hebben? Een aanrader dus!

Voor de die-hard Crimewachters staat hier alvast een slideshowtje met foto’s om nog eens terug te kijken op die roerige periode waarin Klaas Bruinsma de scepter zwaaide over de Amsterdamse onderwereld, ook wel ‘The Big Bang’ van de poldermaffia genoemd. Het was immers aan het begin van de periode waarin de georganiseerde misdaad zijn intrede deed in Nederland. En die is nog lang niet afgelopen…..

RIP

Dit bericht werd geplaatst in Crime, Netwerk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op In Memoriam Klaas Bruinsma (1953 – 1991)

  1. berry zegt:

    geldzucht is de wortel van alle kwaad. niemand uit de onderwereld is je vriend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s