Afscheid van Sven Westendorp + foto’s

Foto’s : In Memoriam Sven Westendorp

***

Column september 2011 – Mr.S.L.J. Janssen

Sander Janssen is sinds 2002 advocaat bij Cleerdin & Hamer Advocaten. Hij heeft een volledig strafrechtelijke praktijk bestaande uit ondermeer zware geweldzaken, fraude en georganiseerde (drugs-)criminaliteit. Maandelijks reageert hij in een column op crimescene.pro op actuele ontwikkelingen in de misdaad en het strafrecht.

Mr. Sander Janssen: Op zaterdag 27 augustus is in de Amsterdam Arena op indrukwekkende wijze afscheid genomen van mijn voormalige cliënt Sven Westendorp. Zoals iedereen inmiddels wel weet, werd hij twee weken daarvoor voor zijn huis neergeschoten en overleed hij in de week daarna, toen de behandeling noodgedwongen moest worden gestaakt. Vanaf het moment van de schietpartij werd er in de media volop gespeculeerd over de achtergrond van de moord op deze ‘Ajax-hooligan’, zoals hij al snel door diverse journalisten die vaak geen idee hadden wie hij was, werd genoemd.

Eigenlijk zou ik na zo’n waardig afscheid geen woorden meer moeten vuilmaken aan alle roddel en achterklap die de afgelopen weken werd gezegd en geschreven. Nu echter met name het verhaal dat Sven in een strafzaak waarin door een aantal Ajax-aanhangers cocaïne zou zijn gedeald een informant van de politie zou zijn geweest maar blijft rondzingen, wil ik nog één keer duidelijk maken hoe dat zit en dan wil ik er nooit meer iets over zeggen. Dat is het minste en waarschijnlijk ook het laatste dat ik als advocaat voor hem kan doen.

Sven was jarenlang klant van de bekende Amsterdamse strafpleiter en kantoorgenoot Gerard Hamer. Via Gerard is hij bij mij terecht gekomen, en ik kende Sven dus pas een jaar of vijf. Ondanks die relatief korte tijd durf ik er mijn hand voor in het vuur te steken dat hij zeker niet ‘geklikt’ heeft. Hij had zo vaak met de politie in de clinch gelegen en er waren zoveel pesterijen over en weer geweest, dat hij liever zijn tong eraf zou bijten dan dat hij hen van informatie zou voorzien, laat staan over andere Ajaxieden. Iedereen die hem een beetje gekend heeft, weet dat.

Veel belangrijker dan mijn indruk van hem, is dat het verhaal helemaal nergens op gebaseerd is. De verdachten in de cocaïne-zaak zijn allemaal in beeld gekomen door geweldsincidenten waarbij Sven niet betrokken was, door getapte telefoongesprekken waaraan Sven niet deelnam, en door observaties waarbij Sven niet werd gezien. De kopers van de cocaïne die door de politie werden gehoord, hebben (een deel van) die verdachten genoemd, maar Sven niet. Van een informant of van enige andere vorm van anonieme informatie, is in het dossier dus helemaal geen sprake.

Je zou denken dat zo’n verhaal dan binnen de kortste keren naar het rijk der fabelen wordt verwezen en dat iedere zichzelf respecterende journalist die een stukje over de zaak wilt schrijven of een item wilt maken, de moeite neemt even onderzoek te doen. Korte studie van het al snel beschikbare dossier zou duidelijk hebben gemaakt dat er simpelweg geen anonieme informatie in de zaak zat en dat het hele verhaal dus volstrekte flauwekul was. Helaas, niets is minder waar: het verhaal bleef steeds terug komen. Na de schietpartij, terwijl Sven in het ziekenhuis nog lag te vechten voor zijn leven, duikelden kranten, televisieprogramma’s en internetpagina’s over elkaar heen om elkaar weer allemaal na te papegaaien, zonder ook maar enige moeite te doen de werkelijkheid te achterhalen of weer te geven, of zich af te vragen wat het betekende voor familie en vrienden dat Sven volkomen ten onrechte op zijn best werd neergezet als een gewelddadige hooligan en op zijn slechtst als een zware crimineel. Je wordt niet zomaar neergeschoten, dat niveau.

Lees verder Crimescene.pro

Mr. Sander Janssen  – Cleerdin & Hamer Advocaten

Dit bericht werd geplaatst in Crime en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s