Beslissing gerechtshof: 52 getuigenverhoren in het Passage-proces

Vandaag heeft het Hof beslist op de verzoeken tot nader onderzoek in het liquidatieproces Passage. Er worden in totaal 52 getuige gehoord. Rondom het onderwerp van de tweede kroongetuige Fred Ros zijn veel verzoeken gedaan. Het Hof heeft Ros al gehoord op twee zittingen in November vorig jaar. Het Hof heeft een aantal dagen vastgesteld waarop de kroongetuige gehoord moet worden, waarbij ook het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging van de verdachten hem vragen kunnen stellen. (te weten op 27 + 30 januari en op 2, 3 + 6 februari) Dit is nodig omdat de vraag naar de betrouwbaarheid van zijn verklaringen in deze zaak zo belangrijk is.

Ook is het verhoor van de andere kroongetuige Peter La Serpe nogmaals nodig. Deze kroongetuige is eerder door het Hof gehoord in juni 2014.   ( lees HIER en HIER ) Het Hof vindt het voorts noodzakelijk dat drie officieren als getuige worden opgeroepen. Die officieren zijn betrokken geweest bij de afspraken die met de kroongetuige zijn gemaakt. Daarnaast is er nog een reeks andere getuigen die in de loop van de komende tijd zullen worden gehoord. Deze getuigen zullen worden opgeroepen in een aantal gevallen omdat het OM dat noodzakelijk vindt, in andere gevallen omdat het Hof dat zelf nodig vindt voor de beoordeling van de zaken in Hoger beroep.

Ook door de raadslieden van de verdachten zijn verder nog tal van andere verzoeken gedaan ( lees HIER en HIER ) die meestal betrekking hebben op de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kroongetuige Fred Ros. Een aantal van die verzoeken is door het Hof afgewezen, vele andere zijn toegewezen. De meeste getuigen (45) zullen door het Hof worden gehoord op zitting, Er wordt ook een beperkt aantal getuigen (7) gehoord buiten de zitting, door de onderzoeksrechter.

Gecompliceerd

Het Hof is al in het najaar van 2013 met de behandeling van de zaak begonnen en was daarmee al een eind op weg. In het najaar van 2014 heeft het OM een tweede kroongetuige geïntroduceerd. Daardoor is de behandeling van zaken in Hoger beroep gecompliceerd.

De door kroongetuige Fred Ros afgelegde verklaringen hebben geleid tot vervolgonderzoek. Om de betrouwbaarheid van zijn verklaringen te kunnen beoordelen is het nodig dat getuigen worden gehoord. Een andere complicatie is dat de verklaringen van de kroongetuige ook een rol spelen in het onlangs tegen een ander (Willem Holleeder – inzake onderzoek ‘Vandros’) bij de rechtbank ingestelde onderzoek. In dat onderzoek tegen Holleeder zijn moorden betrokken die ook in het Hoger beroep van het Passageproces aan de orde zijn. Het Hof heeft verkend of er op dit moment een reële mogelijkheid bestaat om die twee onderzoeken enigszins gelijk te laten oplopen. Zo is verkend of getuigen niet in beide zaken gehoord kunnen worden. Gebleken is dat daarvoor op dit moment geen aanleiding is. Het onderzoek tegen Holleeder bevindt zich nog in een pril stadium, terwijl het Passageproces al zeer lang loopt. Daarom gaat de behandeling in Hoger beroep verder en wordt van het OM verwacht dat het de ontwikkelingen in het onderzoek van Holleeder op de voet volgt en het Hof nauwgezet op de hoogte houdt van de ontwikkelingen.

Lees: DE HELE GETUIGENLIJST HIER  (Bron: Bondtehond bij het liquidatieproces)

Dit bericht werd geplaatst in Liquidatie proces en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s